Književnost / Najava

Gde ćete večeras?

ŠAHT vas poziva da prisustvujete večeri književnih dugova, koju organizuju mladi pesnici i glumci iz Novog Sada – Književni dužnici – u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, večeras, 3.marta u 19 časova. Umesto dužničkog ropstva, lepa dugovanja književnosti ostvaruju – dužničku slobodu!

Ovaj zanimljivi kružok čine studenti književnosti i glume, pesnici Katarina Pantović, Rastko Lončar, Miloš Markov, Nikola Čavić i Stefan Basarić, i glumci Sonja Isailović, Mladen Vuković, Nikola Jezdić, Stefan Ostojić, Danilo Brakočević i Milica Šećerov. Organizator je Ninoslav Jovčov.

knj

 

Evo šta nam je o sutrašnjem nastupu rekao Rastko Lončar, jedan od članova ove grupe.

ŠAHT: Kako su zamišljeni vaši nastupi i šta možemo očekivati sutra?

Rastko: Ništa, prvo, izlazimo određenim redosledom i svako čita po jedno svoje delo, u paru sa glumcem. Osim poezije, Stefan Basarić i Nikola Čavić će se predstaviti i svojim proznim delima. Može se očekivati glas generacije koja nije destruktivna u svom stvaralaštvu, već neguje vrednosti poezije u punom smislu te reči.

ŠAHT: Po čemu se događaji Književnih dužnika ralikuju od uobičajenih književnih večeri?
Rastko: Događaji Književnih dužnika se razlikuju prevashodno po tome sto su prezentovana poezija i proza homogene, te su nastupi težnja da se ponovo uspostave prekinute veze između dve umetnosti koje su u srpskoj kulturi vazda isše ruku pod ruku, kao i težnja da se kultura vrati među mlade.

ŠAHT: Glumcima su studije verovatno pomogle da unaprede svoju interpretaciju. A šta je sa studentima književnosti? Je li vam studiranje na bilo koji način pomoglo?

Rastko: Nama su studije književnosti svakako pomogle, kako da spoznamo bogatu tradiciju minulih epoha i savremenog stanja na književnoj sceni, tako i da pronađemo ono najbolje iz naše baštine, koje ćemo sutra implementirati u sopstveno stvaralaštvo, svakako se trudeći da izbegnemo plagiranje i patetiku. U tom smislu, studije su obogatile naš duh, a svakako i doprinele stvaranju sopstvene književne poetike.

Njihov prvi nastup u decembru 2015. u galeriji IZBA u Novom Sadu bio je veoma posećen, a višak energije koju su tada sa publikom razmenili, poneće u Skadarliju, pred beogradsku publiku. Još je sveže, navalite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s