Priče

Za laž je potrebno dvoje

Isto kao i za tango. Ali, tango je sjajna stvar, laž nije. Laž je tvrdnja suprotna istini (prema svetom Avgustinu). Laž je moćna. Laž je sveprisutna, magična, omamljujuća. Očaravajuća. Opasna. Veoma opasna. Laž rastura i najveća prijateljstva i ljubavi.

Nedavno sam se susreo sa laži o sebi. Ali, nije poenta u samoj laži koju je izuzetno nebitna osoba izgovorila, već u verovanju u nju. Jer, da bi laž nastala i opstala, neophodno je da osoba poveruje u nju, je l’ tako? I bi laž. Tako sam bio doveden u situaciju da se osećam veoma neprijatno i ružno, a sve samo zbog toga što nisam ništa lose uradio. Mada je osoba koja mi je blizak prijatelj poverovala u nju (laž), bez da me konsultuje. i to je dodatno produbilo čitavu ovu problematiku I moj odnos prema njoj.

Kako se vi osećate kada čujete laž o sebi? Da li ste ljuti, razočarani, iznervirani ili možda ravnodušni? Ja se osećam veoma besno i ponekad nemoćno, iako bih voleo da sam apsolutno ravnodušan. Možda je to povezano, između ostalog, i s tim što imam tek dvadeset i dve godine i mnogo volim istinu. Tako se osećam jer je laž svakako moćnija od vas, da ne kažem, od svega. Vi možete da je negirate do prekosutra, ali ona postoji i njeno postojanje me uznemirava. Srećom, to se ne dešava često. Razumem laganje iz pristojnosti, razumem laganje u vezi sa kašnjenjem (pod to spada ono kad ja kažem prijateljici da sam tu za 5 minuta, a u stvari sam za 20 min., ali to ja zbog nje radim, za njeno dobro, da se ne bi prevremeno nervirala), ali ovakvu vrstu laganja ja ne razumem, niti ću ikad, verovatno.

A znate li šta je još gore od laži? Ćutanje o njoj. Negovanje laži. E, to je zapravo najveći problem. Kada vaš prijatelj (veoma blizak) poveruje u laž o vama i ne kaže vam. To ume baš da zaboli, vise nego kad me mlađi brat krvnički uštine za ruku.

Laži svakako postoje i žive punim plućima, pretpostavljam da će tako biti uvek. Život bi bio manje zanimljiv bez njih, zasigurno. Neki ljudi ne bi preživeli da ne postoje laži, njihovi brakovi takođe… Smatram da one svakako imaju neku funkciju, ali se i dalje nadam da će istina ipak uvek biti funkcionalnija.

Dunja Radovanović

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s