Najava

Gogoljev “Vij” i Poova “Ligeja”

Poštovani/e,

Pozivamo Vas da nam se u narednim mesecima pridružite na predavanjima u okviru našeg novog ciklusa “Studenti za studente”, najavljenog ranije u oktobru. Ideja iza ovog ciklusa je dvostruka: s jedne strane, ovim putem nastavljamo da govorimo o manje poznatim, a zanimljivim pojavama svetske književnosti, u cilju da učesnike zainteresujemo i za dela i autore koji nisu prošli proces kanonizacije, a s druge strane, budući da su u okviru ovog ciklusa izlagači isključivo studenti i studentkinje, namera nam je da otvorimo prostor za razmenu znanja, ideja i rada na manje formalnom nivou od uobičajenog. Studentski glas se u ovom smislu retko kad čuje, a u žurbi da završimo fakultete retko stižemo da s kolegama razmenimo svoje kritičke uvide, studije, mišljenje ili bilo šta drugo što prevazilazi okvire seminarskih radova. Stoga se nadamo da će ovaj ciklus pokrenuti i razvoj zajedničkog kritičkog mišljenja i solidarnosti dok smo još na studijama.

Drugo u nizu predavanja biće izlaganje “Komparativno psihoanalitičko čitanje: Poova “Ligeja” naspram Gogoljevoj “Vija”, koleginice s opšte književnosti, Silvije Arsić. Dole ispod prilažemo apstrakt, kao i vreme i mesto održavanja.

APSTRAKT

“Predavanje koje ću održati biće zasnovano na mom eseju “Gogoljev Vilj naspram Poove Ligeje”, koji je nastao kao ispitni rad. Premda je poznato da Poovo i Gogoljevo stvaralaštvo, iako formalno slično, zapravo tematski ne obiluje podudarnostima, ove dve pripovetke ipak imaju zajedničku temu. Paralelu među njima pokušaću da uspostavim upotrebom psihoanalize u interpretaciji budući da nam ona, iako nije suviše kritički validna, otvara mnoge, često i provokativne, perspektive i mogućnosti tumačenja. Tim putem ćemo na konkretnom primeru moći da vidimo kako funkcioniše upotreba psihoanalitičkog metoda u analizi književnog teksta, ali i da istovremeno ovu dvojicu autora doživimo na nov i nesvakidašnji način.”

DATUM I VREME: četvrtak, 3. decembar, u 19h
MESTO: FIlološki fakultet u Beogradu, slušaonica 24a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s