Najava

Posthumni modernizam Džona Dona

Poštovani/e,

Pozivamo Vas da nam se u narednim mesecima pridružite na predavanjima u okviru našeg novog ciklusa “Studenti za studente”, najavljenog ranije u oktobru. Ideja iza ovog ciklusa je dvostruka: s jedne strane, ovim putem nastavljamo da govorimo o manje poznatim, a zanimljivim pojavama svetske književnosti, u cilju da učesnike zainteresujemo i za dela i autore koji nisu prošli proces kanonizacije, a s druge strane, budući da su u okviru ovog ciklusa izlagači isključivo studenti i studentkinje, namera nam je da otvorimo prostor za razmenu znanja, ideja i rada na manje formalnom nivou od uobičajenog. Studentski glas se u ovom smislu retko kad čuje, a u žurbi da završimo fakultete retko stižemo da s kolegama razmenimo svoje kritičke uvide, studije, mišljenje ili bilo šta drugo što prevazilazi okvire seminarskih radova. Stoga se nadamo da će ovaj ciklus pokrenuti i razvoj zajedničkog kritičkog mišljenja i solidarnosti dok smo još na studijama.

Prvo u nizu ovih predavanja biće izlaganje “Posthumni modernizam Džona Dona”, kolege s opšte književnosti, Stefana Alidinija. Dole ispod prilažemo apstrakt, kao i vreme i mesto održavanja.

Nadamo se da se vidimo u što većem broju.

APSTRAKT

“Budući da se delo Džona Dona najčešće ne izučava, ili se to izučavanje svodi na nekoliko osnovnih i davno utvrđenih istorijskih i interpretativnih činjenica, ovo predavanje bi trebalo da pruži uvid u nove mogućnosti shvatanja njegovog života i rada, ali i podsticaj za dalja samostalna istraživanja. U predavanju ću nastojati da pružim osnovni kontekstualni okvir modernizma i metafizičke poezije, a zatim skicirati kako se taj predložak na opštem nivou modifikuje u stvaralaštvu Džona Dona, T.S. Eliota i Ezre Paunda. Osnovna zamisao je da se takvim izučavanjem stilsko-tipoloških sličnosti i razlika mogu bolje razumeti odlike modernizma te i metafizičke poezije Džona Dona. Jednostavnije rečeno, kada razumemo zašto ga je tek modernizam prihvatio, razumećemo i prirodu odnosa prema stvarnosti i stvaranju koja je zajednička ovim velikim pesnicima.”

Predavač: Stefan Alidini, student opšte književnosti. Oblasti interesovanja: prevođenje i teorija prevođenja, književna teorija i metodologija, renesansna književnost, itd.

DATUM I VREME: Četvrtak, 26. XI, u 19h
MESTO: FIlološki fakultet u Beogradu, slušaonica 24a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s