Priče

Slučaj Benedikt-Kristof: Benediktova originalna šala (I)

Već neko vreme Benedikt razmišlja kome bi mogao da ispriča jednu šalu i odluči da to upravo bude njegov dugogodišnji prijatelj Kristof.

Benedikt: Dragi prijatelju, želim ti ispričati jednu šalu.

Kristof: Samo izvoli dragi moj Benedikte, slušam te pažljivo.

Benedikt: Ali dobri moj Kristofe, pre nego što krenem moram se uveriti da li si ovu šalu već čuo.

Kristof: Kako ćeš se uveriti drugačije no samom šalom?

Benedikt: Imaš pravo kao i uvek, tako ću i uraditi.

Kristof: E pa počni sa šalom, dakle spreman sam.

Benedikt: U redu, počinjem, a ti me prekini ukoliko si šalu već čuo.

Kristof: Dogovoreno, budi bez brige.

Benedikt: E dobro. Šala glasi otprilike ovako: Frederik, čovek koji je bio toliko siromašan da mu je i poslednji dinar otišao na rakiju, je postojao jedno vreme…

(Kristof prekide Benedikta veoma glasnim smehom)

Benedikt: Znaš li ovu šalu Kristofe?

Kristof: (posle veoma kratke pauze) Najverovatnije je ne znam.

E, pa onda nastavljam:…Iz samo njemu poznatih razloga je imao jednu želju za koju se čitav život nadao da će je ispuniti – želeo je da mu sin bude policajac. Međutim, kako ga je žena ostavila i izbacila iz kuće, usled brojnih razloga koji se ne tiču ove šale, a ne rodivši mu dete pa ni muško, njemu je ta jedna želja izgledala sve fantastičnija i skoro nemoguća. Pošto beše jako usamljen, a kako nije imao prijatelje, jedina mu šansa za kakav-takav razgovor predstavljaše slučajna zaustavljanja prolaznika, koji u nameri da mu daju koji dinar sa njim razmenjivaše reč-dve, a one za Frederika značiše jedan ceo svet pa i više od toga. Mesec dana je tako životario proseći na ulici ispred bolnice, a pored železničke stanice sa čijeg vrha se mogao videti ceo grad Orgont i jedan deo Bileneje. Naposletku, umre jadan Frederik i to tačno ispred bolnice u koju nikad nije kročio. Uzrok smrti beše nekoliko strahovitih udaraca u predelu trbuha i potiljka. Šta se zapravo desilo? Naime, Frederik je u svom novom uličnom životu bio razvio par korisnih navika koje su mu pomagale da preživi. Jedna od njih beše izrazito glasno zviždanje, koje je usavršio do te mere da je mogao sa razdaljine od pet stotina metara da upozori ljude na ledene šiljke iznad njihovih glava, koji su se topili i potencijalnim padom im ugrožavali život. Odmah nakon uzbune, ne mali broj njih bi došao do Frederika i nagradio ga kojim dinarom za ovu intervenciju. Međutim, ovoga puta, siroti Frederik svojim zviždanjem, sem upozorenja stvori još jedan efekat. Naime, on zbuni lokalnog policajca koji je držao tek uhvaćenog džeparoša i tako omogući momku da se otrgne iz kandži zakona. Policajac, shvativši uzročno-posledični niz, nakon par minuta otrča do Frederika toliko besan da u tom trenutku zaboravi upravo da je policajac i uvrte sebi u glavu da je sam Napoleon, koji skače sa konja u sred bitke i hita ka neposlušnom vojniku koji se oglušio o naređenje. Kako policajac nije znao mnogo o istoriji i geografiji, on izmisli u tom trenutku mesto bitke i nazva ga: Sen Lison Gurniš. Možemo samo pretpostavljati kakav je izraz lica imao jadni i zbunjeni Frederik kada mu se približavao gnevni policajac uz povike: „Drski psu, e nećeš me baš ti sprečiti da osvojim Sen Lison Gurniš”! Posle prebijanja, Frederika ubaciše u nosila i odmah u bolnicu. Posle bolnice ga ubaciše u rupu pored groblja. Ne beše ni sahrane. Niko se ne seti Frederika sem njegove bivše žene. Ali i ona ga ubrzo zaboravi te se preuda i svome novome mužu rodi sina. Sin postade kondukter i nakon povratka sa posla jedne večeri na njega pade ledeni šiljak i usmrti ga na mestu.

Kristof: Zaista izvrsna šala Benedikte, prvi put je čujem.

Benedikt: (Benedikta ovo pomalo zbuni) Ali dobri moj, sad shvatam da ovo nije šala koju sam hteo da ti ispričam.

Kristof: U svakom slučaju je vanredno dobra.

Nakon razgovora sa Kristofom Benedikt i dalje razmišlja kome bi mogao da ispriča svoju šalu.

Dušan Arsovski

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s