Umetnost

Kondenz- festival (ne)savremenog plesa

kondenz_2015

Sedim zavaljena u stolici, i čekam. Čekam da se nešto desi.

Ispred mene je pozornica sa ljudima koji seveć uveliko na njoj. Već duže vreme pokušavaju da me ubede u jednu stvar. Da ta pozornica nije tu. Da je negde drugde. I da oni nisu odgovorni za to što su tu.

Kondenz. Plesni festival. Festival savremenog plesa. Bar sam se nadala da će tako biti. Može se reći da je savremeno ove godine dobilo neko novo obličije. Ili samo nisam imala sreće sa svojim odabirom. Bilo kako bilo, ove godine plesači su odlučili da svoje plesne pokrete premeste na jedno sasvim drugo mesto, u misli posmatrača. Može se učiniti kao dobra ideja, revolucionarna. Ali onog trenutka kada ta ideja krene da uzima maha, dovodi se u pitanje postojnje i smisao plesa. Ako svi mi možemo da zaigramo u svojim mislima, čemu onda festival savremenog plesa. Zar ne bi trebalo da kroz ples izražavamo svoje emocije, oslobađamo ih. Zar nije pomalo opasno držati te sve snažne emocije unutar svojih misli dok plešemo- u sebi.

Nažalost ne mogu da kažem da podržavam ovu ideju, jer ako plesači odluče da plešu u našim mislima, onda više nisu plesači. A ni gledaoci nisu više gledaoci. Postavlja se pitanje ko je tu publika? Jesu li to plesači koji učestvuju u našim mislima posmatrajući naše izraze lica? Ili smo to mi, pokušavajući da uobličimo plesne pokrete ljudi sa pozornice.

Možda previše kritičkog mšljenja, dok sam izlazila iz sale , jedino što je preostalo je zapitanost da li je savremeni ples možda postao previše savremen? Da li je savremeni ples postao previše današnji pa je potrebno pojaviti se nečim savremenijim od savremenog plesa? U ovakvim slučajevima zalazi se u predele apstraktnog i imaginarnog, što u prevelikim količinama i lošom upotrebom može rezultovati samo jednim- pasivnošću s obe strane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s