Otklapanje šahta

Bezdušna mladost

Oni imaju 18 godina. Oni imaju novca. Oni imaju prijatelje koji takođe imaju 18 godina i koji takođe imaju novca. Oni su lepi, pametni i ambiciozni. Oni imaju sve(t) pred sobom, u svakom smislu. Samo, fali im jedna stvar. Nešto što se zove duša. Nešto što se ne može kupiti parama, nešto neopipljivo. I predivno.

Proslava osamnaestog rođendana. Veliki elitni hotel i svečana sala. Gosti pompezno pristižu. Muzika ispunjava naelektrisani vazduh. Svi su stigli i zabava zvanično može da počne. Ali, ne počinje. Prolazi neko vreme, i dalje ne počinje. Iako su okruženi ljudima koje vole, koji su im bliski, iako su mladi, zdravi i snažni, oni su stegnuti. Oni konstantno sede. Ne pomeraju se, razmenjujući prazne poglede i plastične osmehe. Sve dok posle određenog vremena ne shvate da imaju dostupan alkohol. Shvataju da će im biti prijatno i lepo jedino ukoliko se napiju. Jako. To i čine, neki piju do svojih granica, neki se u toaletu koriste i drogom. Zatim ustaju, pevaju, igraju, izuzetno energični i hiperaktivni. Neprepoznatljivi. Grle se, ljube, smeju i srećni su. Neke supstance u mozgu su im napravile sreću i poslale kroz krv. Zašto nisu mogli bez toga biti srećni? Šta ih je sprečavalo, kočilo? Čega su se plašili?

Ti mladi ljudi su prazni. Oni nemaju strast ni prema čemu. Neispunjeni su. Nemaju fokus. Nemaju fokus, jer ga nikad i nisu tražili. Oni i ne znaju da im je on potreban. Tražili su skupocene automobile, brendiranu odeću, putovanja, kupovinu ocena, opijate… Izgubili su se u svakodnevnici svojih naizgled sjajnih života. A telo bez duše je nešto najgore što vam se može dogoditi. S dušom se ne rađaš, ti je rađaš. Ti je tražiš, a kada je pronađeš, onda je neguješ, zalivaš na samo tebi svojstvene načine, čuvaš i paziš. Jer, ona je ti, ona je najznačajniji deo tebe.

Zabava se završila, a noć ih je sažaljevala. Nakon toga, radno jutro, dan. Ustajanje, žurba, neraspoloženje, jednostavno- tmurnost. Transformacija maski. I dani provedeni kao u fordističkim fabrikama 20. veka. Mehanički, predvidivo i, nesvesni toga, tužno.

Dunja Radovanović

One thought on “Bezdušna mladost

  1. Bez veze je, ista stvar recena na slican nacin, kao i jos hiljad kvazi stvari. Prazna poruka, prazan stil. “Fokus” fali i siromasnima i ruznima, ne mora da fali nuzno mladim japijima. Ovo je neka zalopoljka nazovi intelektualca sa korenima iz radnicke klase, sta li? Mozda ja nisam dobro shvatio, ako je teko voleo bih da mi se objasni. Ali ovo mi se cini kao debeli status sa fejsbuka kojem je zapao lepsi format nekog bloga u wordpressu, koji ima ime sahtmat, umesto saht ili shaht, sta li.

    Само, фали им једна ствар. Нешто што се зове душа. Нешто што се не може купити парама, нешто неопипљиво. И предивно.

    Reci koji klise.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s