Buđenje / Film

Hrana, Inc.

Koliko zaista znamo o hrani koju kupujemo u supermarketima i poslužujemo našim porodicama? Na kraju krajeva, mi smo ono što jedemo. To je jednostavan izraz koji nosi strašne posledice. Ovaj dokumentarac istražuje kako savremena dostignuća u proizvodnji hrane predstavljaju ozbiljan rizik za naše zdravlje i životnu sredinu.

Filmski stvaralac Robert Kenner otkriva zastrašujuću viziju američke proizvodnje hrane, koja je toliko zaražena kapitalizmom da ohrabruje opasnost po zdravlje ljudi, svirepost prema životinjama, i masovnu indoktrinaciju. Ukoliko mislite da se ovo dešava samo u Americi, varate se. Kao iskrena osuda masovno proizvedene, hemijski tretirane hrane, “Hrana, Inc.” je uznemirujući dokumentarac koji otvara oči i tera nas da promenimo način na koji razmišljamo o tome šta jedemo.

https://www.youtube.com/watch?v=EKqdL7A_aUI

U filmu vidimo da se način na koji jedemo promenio više u poslednjih 50 godina nego u čitavoj ljudskoj istoriji pre toga, a ipak se još uvek zavaravamo pastoralnom iluzijom da većina onog što konzumiramo dolazi sa farmi. Realnost je zapravo takva da je hrana postala mega-industrija ,te tako ne čudi saznanje da velike kompanije kontrolišu veći deo onoga što na kraju završi u našem stomaku. Prilično je šokantno videti kako hranimo iluziju različitosti iako skoro sve dolazi od nekolicine korporacija koje vešto preuređuju proizvode od žitarica i mesa. Naravno, ove korporacije ne žele da to znamo, stvarajući vladinim uredbama zakone koji nas sprečavaju da znamo o njihovim odvratnim gigantskim farmama, mračnim klanicama, ogromnim montažnim linijama, i pravim razlozima za izbijanje ešerihije koli i salmonele. Ovo je iskrivljen sistem u kojem je dupli čizburger jeftiniji nego glavica brokolija.

klanica

Nijedna od kompanija pomenutih u filmu, uključujući Monsanto i Tyson, nije odobrila zahtev režisera za davanje intervjua. “Industrija ne želi da znamo istinu o tome šta jedemo”, kaže jedan od izvora u filmu, “jer kad bi znali, možda ne bismo hteli to da jedemo.” Postoji zaista neverovatna količina informacija u filmu. Reditelj Kenner sakuplja sve to sa velikom jasnoćom, gradeći naše ogorčenje i zaprepašćenje kako film dalje odmiče.

Poruka filma “razmisli pre nego što žvaćeš” je humanizovana nizom stvarnih likova i događaja. Mi vidimo kako se farmer iz Indijane suočava sa teškim gnevom korporacije jer ne želi da gaji njihovo GMO seme, a takva je sudbina i ostalih farmera koji ne žele da se potčine beskrupuloznim korporacijama. Jedna majka je postala aktivista jer je izgubila svoju bebu koja je umrla od hamburgera pokvarenog ešerihijom koli. U “Hrana, Inc.” učimo neke fascinantne i uznemirujuće stvari o kukuruzu, soji, govedima, pilićima, i industriji potražnje koja samo nalaže da stvari rastu brže i budu deblje, veće, jeftinije, na uštrb bezbednosti radnika, zdravlja potrošača i ekološke odgovornosti. Film takođe pokazuje kako povećan nivo šećera u namirnicama narušava zdravlje ljudi i povećava zavisnost, a govori i o uticaju krupne industrije trgovine, uslovima rada i migraciji. Ukratko:neko mora da plati cenu za našu jeftinu brzu hranu.

hamburger

Postoje stravične scene životinja koje idu na “sastanak sa sudbinom”, međutim film se ne zadržava na podijumu za ubijanje. “Hrana, Inc.” nije vegetarijanski orijentisan ili protiv mesa. Režiser Kenner želi da znamo nešto više o tome kada zagrizemo brzu hranu, i razmotrimo alternative. Ovaj prosvetljujući dokumentarac završava sa nekoliko značajnih i korisnih sugestija za stvari koje svako može da kupi. Mi možemo da jedemo i kupujemo organski pravljeno meso i proizvode, pazarimo na zelenim pijacama i u prodavnicama poljoprivrednika i zdrave hrane, zatim saznamo nešto više o stvarima koje jedemo, odakle su i kako se obrađuju.

Kao delo istraživačkog novinarstva, “Hrana, Inc na izvanredan način ispituje koja je prava cena plaćena za pileće grudi, soju ili hamburger za sve, ukazujući nam na hiljadu stvari koje su bitne za našu svakodnevnu ishranu. Veoma važan film od suštinskog značaja.

https://www.youtube.com/watch?v=CnaMUOS0OH0

Upozorenje: Jedite pre nego što ga pogledate, posle možda nećete imati apetit!

Andrija B.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s