Otklapanje šahta

Zašto me tako ispituješ?

1024px-Cheating

Da li znaš da postoje mesta na ovom svetu gde je upotreba tehnoloških pomagala dozvoljena na ispitu?

Nisam znao ni ja, ali sam se igrom slučaja baš tu zadesio.

Dobro nam došla i došao u moderno doba, iako smo svi tu rečenicu toliko puta čuli da ta vrata ka modernom dobu sve više liče na neku kružnu cev.

To mesto zaista postoji i, štaviše, to je jedna veoma ugledna institucija u jednoj uglednoj državi. Naime, u Univerzitetu u Kopenhagenu, na Fakultetu za humanističke nauke dozvoljeno je koristiti laptopove, mobilne telefone i tablete pri rešavanju zadataka na ispitu. Pošto meni, nakon što sam polagao jedan takav ispit i dalje nije sasvim jasno čemu to, pokušaću da opišem situaciju u kojoj sam se našao.

Prethodno sam naravno od predmetnog profesora za danski jezik kao strani jezik saznao da su sva pomagala dozvoljena. Tog jutra uredno sam spakovao laptop, stigao na ispit desetak minuta ranije i raspakovao ga na sto kao i mnogi drugi oko mene. Osim studenata, tu su bila još samo tri dežurna asistenta. Podelili su nam nekoliko formulara koje je trebalo da popunimo pre nego što ispit počne i tada je nastao problem.

Jedan od formulara bila je izjava da nećemo koristiti nikakva tehnološka pomagala, pogotovo ne Internet. Studenti su se pobunili, jedan od dežurnih asistenata je nazvao dekanat i nakon nekoliko minuta konačno dobio potvrdu da je sve gore navedeno ipak dozvoljeno.

Nakon toga su nam asistenti podelili ispitna pitanja, uredno seli na svoja mesta i nisu se pomerili sa svojih mesta do kraja ispita. Ovo je, naravno, obezbedilo bajkoviti ishod po većinu studenata.

Navodno je trebalo da se pomažemo samo jednojezičnim rečnicima danskog, što za većinu studenata nije bio slučaj jer ih, konačno, niko nije ni nadgledao.

U čemu je onda moj problem i čemu sve ovo?

Zato što mi je, uprkos lakoći kojom sam uradio ispit, sve vreme bilo nelagodno.

Zbog čega je uopšte neophodno odobriti onlajn izdanje rečnika, kada je biblioteka na dva minuta od ispitne sale i svako se može učlaniti besplatno?

Zbog čega činiti ispit iz prevođenja lakšim?

Zbog čega je zapravo ispit toliko modernizovan?

Dodatno me je, pritom, zbunio haos koji je nastao sa pomenutim formularom. Etiketa neorganizovanosti je nešto što se lepi na čelo srpskih obrazovnih institucija, ne danskih, zar ne?

Na kraju sam shvatio šta me najviše muči.

Zašto me tako ispitujete?

Zašto me uopšte ispitujete kada me gurate u paradoks?

Zašto mi zvanično dozvoljavate da koristim pomagalo koje (diskutabilno) ugrožava budućnost moje profesije?

Ko je prevodilac zna da je to danas jedna veoma nezahvalna profesija. Mnoge kolege se plaše da će ubrzo biti zamenjene programima. Svi smo, dakako, upoznati sa Gugl prevodiocom.
Gugl prevodilac postaje početni i osnovni metod prevođenja u najvećem broju prilika.

Kao da nam tehnologija nije dovoljna “konkurencija”, potencijalni klijenti postaju još veći problem. Posmatrajući lakoću i brzinu kojom gugl u sekundi prevodi stranice i stranice teksta sa jednog jezika na drugi, klijenti su vođeni idejom da je to veoma prost zanat. Pošto je to nešto sasvim jednostavno, često nalaze za shodno da sami određuju cenu i isto tako, budu uvređeni kada im neko objasni da prevodilački zanat nije dobrotvorni rad.

Korišćenje tehnoloških pomagala nije pomoglo mom znanju da se ispolji i bude ocenjeno. Naprotiv, ubacilo me je u simulaciju realne situacije gde klijent postavlja uslove i shodno tome dobija proizvod odgovarajućeg kvaliteta. Ali ovo je ipak samo ispit, sigurno postoji razlika?

Razlika između klijenata i ovog ispita je u tome što smo imali više vremena na ispitu. Dobili smo čitavih šest sati za jednu A4 stranu. Trebalo je da budemo zahvalni ili da barem mudro iskoristimo to vreme. Nisam. Stvar je u tome što mi vreme ne treba ako je unapred protraćeno.

Predao sam ispit prvi. Mislim da me ne zanima ishod.

Dajana Ho

One thought on “Zašto me tako ispituješ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s