Film/Kritika / Umetnost

Pevaću za tebe

Ako ste se ikada zapitali o poreklu američkog bluza, poslušajte Boubacar Traore-a, ili KarKar-a, kako je poznat svojim prijateljima i fanovima u rodnom Maliju.

MI0000381580

Šezdesetih godina prošlog veka, narod Malija se svako jutro budio uz muziku KarKar-a. Traore je bio glas radija i naroda, glas koji je pevao o nezavisnosti i slobodi. Svi u Maliju se sećaju da su igrali uz njegove hitove. Poštovan kao Elvis Malija, Traore je uveo tvist na Maliju kasnih 1950-ih, i ljudi su pevali njegove pesme o nezavisnosti. Međutim, pošto je njegova muzika puštana samo na radiju, on nije zarađivao mnogo novca i bio je prinuđen da prestane da se bavi muzikom. Morao je da radi kao krojač i trgovac kako bi prehranio porodicu. Godinama kasnije, njegov život i borba njegove zemlje pretvorila se u ličnu tragediju. Njegova supruga umire, i skrhan od tuge, KarKar odlazi u Francusku gde radi na gradilištima, a vikendom peva u pariskim imigrantskim skloništima. U rodnom Maliju većina misli da je mrtav, te tako KarKar dugo biva zaboravljen i ostavljen negde između mita i nevidljivosti. Srećom, u 2000. godini jedan muzički producent ga otkriva i KarKar oživljava svoju karijeru.

U ovom hipnotičnom francuskom filmu o životu i umetničkom nasleđu KarKar-a, režiser Žak Sarasin vodi nas na fantastično putovanje kroz nezaboravne pejzaže Malija, okružujući nas sa delikatnim i još moćnijim ritmovima jednog od najvećih afričkih umetnika ovog vremena. Film “Pevaću za tebe” predstavlja izuzetnu odiseju kroz geografiju jedne zemlje i jedne ljudske duše, čineći je tako jedinstvenom muzičkom razglednicom.

Muzika KarKar-a znači poželeti čudesno putešestvije duše i doživeti ga. U filmu čujete publiku kako slavi muzičku ikonu Malija, čujete decu kako slušaju u zanosu. Muzički zapisi KarKar-a pružaju snažan ambijentalni doživljaj. Snimljeni su u selima i ruralnim područjima Malija, na reci Niger ili na ulicama grada Timbuktu, ponekad sa legendarnim kolegama kao što je Ali Farka Tuore.. Vetar, voda, mulj, prašina, i zvuci pustinjskog bluza Zapadne Afrike odišu mistično kroz čitav film. To je čista duhovnost.

Čvrsto na zemlji, KarKar praktično stvara nešto veoma suptilno i uzvišeno, sjedinjujući životno iskustvo sa tragedijom, strašću, inspiracijom i radošću. Njegov duboki osećaj za ritam i melodiju je poseban, njegovo sviranje akustične gitare je izuzetno. U predivnoj harmoniji sa gitarom je glas KarKar-a, kao vapaj usamljenog vizionara duboko u pustinji, koji doseže do samih korena bluza. To je čistota srca.

Muzički film “Pevaću za tebe” predstavlja jedinstveno audiovizuelno iskustvo i duhovnu nasladu. Učinite sebi ogromnu uslugu i pogledajte ovaj film. Nikada nećete slušati muziku na isti način nakon toga.

Andrija B.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s