Film / Najava / Umetnost

Stvarnije od stvarnosti

Sloboda kreativne interpretacije u današnjem svetu je nešto što se retko dobija. Imaginacija napadnuta pretežno lošom holivudskom kinematografijom i zatupljujuće usmerenoj angažovanosti medija, dobija okoštalost kao rezultat. Duh vapi za nečim novim, za vaskrsenjem istine i onog što otelotvoruje sam život, od čega smo se svi pomalo odaljili jureći taj famozni zaslepljujući prekopotrebni ,,prvi milion“. Dokumentarni filmovi su ono drugo, ono što nas vraća nama samima i podseća nas gde se nalazimo i od čega smo stvoreni. Reportaže koje su cele prožete artizmom na katarzičan način ponovo bude empatiju u nama, upoznaju nas sa činjenicama koje su namerno prećutane, otkrivaju drugu stranu medalje i na taj način pothranjuju gladnu radoznalost na koju je čovek ovog veka zaboravio.

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS i ove godine pruža gledaocima jednu stvarniju stvarnost. U periodu od 7. do 13. maja u Velikoj dvorani Sava Centra, u Domu omladine i u Dvorani Kulturnog centra Beograda publici će se predstaviti brojni domaći i strani autori.

Festival ove godine otvara film ,,Citizenfour“ , dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film,
1koji je naslovljen po nekadašnjem internetskom pseudonimu Edvarda Snoudena, bivšeg američkog obaveštajca koji je uručivanjem tajnih dokumenata NSA novinarima Gardijana i Vašington Pousta privukao na sebe nezapamćenu medijsku pažnju. ,,Citizenfour” ne donosi mnogo novih saznanja u vezi sa bezbednosnim podacima u digitalnom svetu ili o kršenju ljudskih prava od strane tajnih službi, već nam na krajnje eksplicitan način predočava kako je Snouden, zaobilazeći prepreke svojih poslodavaca, došao do Lore Pojtres (rediteljke ovog ostvarenja), a zatim i do novinara Gardijana, Glena Grinvalda.

2

Jedno od najinteresantnijih dešavanja na ovoj manifestaciji biće i premijera najnovijeg filma proslavljenog danskog dokumentariste i konceptualiste Mihaela Madsena – ,,Poseta“. Sa stilskom i metafizičkom perspektivom Kjubrikove ,,Odiseje u svemiru“, Madsen tretira najsloženija egzistencijalistička pitanja i odgovara senzibilitetu obožavaoca i dokumentarnog i naučno-fantastičnog filma.

Ukoliko nemate strah od stvarnosti, ova i mnoga druga uzbudljiva, potresna, ispovedna, buntovnička ostvarenja očekuju vas na osmom po redu BELDOCS međunarodnom festivalu dokumentarnog filma. Više informacija možete pronaći na sajtu www.beldocs.rs

Nevena Bužek PR Manager

BELDOCS 2015, Međunarodni festival dokumentarnog filma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s