Fotografija / Intervju / Umetnost

Mina Dimitrovski: Pokušavam da izvučem iz sebe ono što je najstvarnije u datom trenutku

Представљамо вам Мину Димитровску, младу уметницу prvaкоја се бави фотографијом. Mина студира новинарство на Факултету политичких наука, али прекасно, тек нa четвртој години студија схвата да не жели тиме да се  бави и да је фотографија заиста привлачи. Фотографише само аналогним апаратима, али се нада да ће ускорo  имати и дигиталац. Воли квалитетне филмове и музику, дуге шетње, Пола Остера и Муракамија и слаткише, много слаткиша.

Због чега те је привукла фотографија и како је то тачно почело?

Моје интересовање за фотографију је почело од бесконачног листања разних новина и  старих албума са породичним фотографијама. То је било прво интересовање у детињству. Касније, у средњој школи сам упознала доста људи који се озбиљно баве фотографијом. Њихови уметнички радови су ме додатно заинтерсовали, постала сам радознала и желела сам да видим могу ли ја то и запитала сам се да ли имам довољно добре идеје којима бих могла да се изразим, а да то не буде просечно. Тако да сам пре око годину и по дана провукла први филм кроз стару Смену 8М. Апарат је био покварен, све фотке су биле мутне, али неки моменти на том филму су ме одушевили и пожелела сам да то радим још,и joш. До сада сам променила 6 аналогних апарата и неколико врста филмова.Претенциозно, хипстерско, истриповано, како год, али филм може много да научи свакога ко жели да се бави фотографијом.

 Шта је за тебе фотографија као један облик уметничког изражавања?

Успомена, украдени тренутак, модификација, стварање, колаж, критика, експеримент, предмет, истраживање, ,,цртање светлошћу”, емоција, атмосфера, забава. Фотографија може да буде све то, и још много тога више, само зависи како је ко гледа. За мене тренутно је стварање, начин да се изразим, да укажем на нешто што примећујем и што је мени занимљиво, али није искључено да ће у некој мојој наредној фази постати нешто друго.

druga

Код твојих фотографија је присутан тај неки моменат обичног, свакодневног животног  покрета. Да ли је тај свакодневни тренутак, на који можда генерално људи не обраћају  пажњу, нешто што је наглашено у твом раду? 

Више је то искреност. Сви данас фотографишу  свe и свашта, али генерично, улепшано, пренаглашено, преобојено, а самим  тим, то није искрено, него вештачко. Многи се диве опреми коју поседују, врло скупим апаратима који могу да изведу не знам какве све не перформансе. Ја се трудим да тиме балансирам. Зато и радим аутопортрете, покушавам да извучем из себе оно што је најстварније у датом тренутку шта год то било, срећа, туга, жеља да испробам неку идеју која ми се чини занимљивом, идеја којом желим да изазовем реакције, нешто што ме тренутно вози. Битно је да ми то изазива позитиван доживљај. Томе доприноси и фоткање на филму. Филм значи ограничење. Имате одређени број фотографија које можете да направите и то је изазов. Зато гледате пажљивије, јер ту чекате, а не ловите као када фоткате дигиталцем. Ту је и ишчекивање да ли сте заиста успели, тек када се развије филм видите шта сте урадили. Спорији сте и потребно је више размишљати. Да не бисте протраћили то што имате, потпуно се посвећујете и тако извлачите што више можете из себе у тренутку. За фотографију је битна и случајност, никада нисте баш потпуно у контроли. Трудим се да моје фотографије осликавају атмосферу, неку емоцију и да изазову неку реакцију.

Како би описала културу и уже фотографију у Србији?

Сматрам да нисам довољно компетентна да коментаришем генерално стање културе у Србији. Мислим да са једне стране постоје велики потенцијали, али да се тешко пробијају услед преобиља некултуре, турбо и материјалних вредности. Свако ипак има слободу избора, никога море некултуре неће задавити осим ако му то особа сама не дозволи. Када је у питању фотографија, у Србији има сјајних фотографа, уметничких, документарних, који својим радовима критикују мого тога што није исправно и шаљу позитивне поруке.Сама професија је слабо цењена, често се крше ауторска права, али ентузијазам постоји и заиста има сјајних људи који се труде без обзира на потешкоће.

treca

Да ли је већа могућност изражавања и бављења уметношћу услед развоја технологије нешто што побољшава саму уметност?

Развој технологије је по мом мишљењу мач са две оштрице. С једне стране, много је више људи који фотографишу, продукција је огромна. То је прилика да се јако много идеја спроведе, да се све то ради много брже и то је позитивно. С друге стране, многи западају у замку дивљења својој опреми и уместо да посвете садржају својих радова, много више посматрају форму, макар и по цену да је садржај ништаван.

Зашто млади у Србији треба да се баве уметношћу или да је на неки начин конзумирају?

Свако треба да има некакав филтер, не само млади. То може, а не мора бити уметност. Уметност омогућава стварање, изражавање креативности и могућност критике. За критику бар у Србији имамо и превише материјала. Наравно уметност ствара уживање и изазива реакције и преиспитивање и зато се треба уметношћу бавити или је макар конзумирати.

Који су твоји планови за будућност што се тиче уметничке делатности?

Планирам да наставим да се развијам. Све што сам до сада радила сматрам неким својим првим корацима. Желим да испробам још много тога у фотографији што да сада нисам, полароид, пинхол, развијање црно-белог филма код куће, да више експериментишем. Пратим много и на нету шта људи раде, какав они  приступ имају и трудим се да из тога учим. Имам идеје за неколико серија које бих волела да снимим на филму и томе ћу се највише посветити у блиској будућности и наставићу да радим аутопортрете, они су ми јако занимљиви за истраживање себе.

Мину и њен рад можете пратити на следећим линковима:

https://www.facebook.com/dimitrovski.mina

https://www.flickr.com/photos/117640452@N02/

Душан Арсовски.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s